Kako da rešavate konflikte u svoju korist?

Koliko puta ste bili nezadovoljni svojom reakcijom u nekoj konfliktoj situaciji? Da li ste obećali sebi da ćete sledećeg puta drugačije postupiti? Da li ste održali obećanje? Većina nije. Zašto? Zato što vam je bilo potrebno da malo drugačije posmatrate celu situaciju, kao i malo vežbe. Ako želite da u konfliktnim situacijama reagujete na način koji je po vas korisniji sada ćete saznati šta treba da uradite.

Model perceptivnih pozicija o kome govori NLP nam može u tome pomoći. On polazi od shvatanja da događaji sami po sebi nisu ni dobri ni loši, oni su neutralni. Značenja događajima dajemo mi zavisno od načina na koji ih posmatramo. Ako smo sposobni da događaj posmatramo iz različitih uglova, moći ćemo da bolje, efikasnije, primerenije reagujemo.

Postoje tri ugla posmatranja, tri pozicije iz kojih možemo da sagledamo svaki događaj.

Prva perceptivna pozicija – pozicija “ja”

To je pozicija u kojoj događaj sagledavamo iz sopstvene perspektive, iz svog ugla, u skladu sa sopstvenim sistemom vrednosti, uverenjima, načelima, stavovima. To je naš pogled na svet.

Kada ljudi kažu: “Iz mog ugla gledano to je…”, oni su u prvoj perceptivnoj poziciji. Kada kažu: “Ja o tome mislim…, ja to vidim tako i tako, to mi zvuču…, osećam da je to…, čini mi se…, izgleda mi da… ” – to je sve prva perceptivna pozicija. To sam ja.

U ovoj poziciji provodimo najviše vremena, u njoj se najbolje i najlagodnije osećamo. U njoj sve ima smisla, sve je logično i jasno, jedino, nekad ne možemo da shvatimo kako to i ostatak sveta ne shvata. U ovoj poziciji emocije mogu biti burne, sve doživljavamo intenzivo, celim svojim bićem, svakim atomom svog tela.

Druga perceptivna pozicija – pozicija “on/ona/oni”

To je pozicija našeg sagovornika, one druge osobe sa kojom komuniciramo, sa kojom smo u nekom odnosu (bliskom/udaljenom, skladnom/konfliktnom, privatnom/ poslovnom).

Sada događaj treba da sagledamo iz ugla sagovornika, u skladu sa njegovom mapom sveta, njegovim vrednostima, uverenjima, stavovima. Treba da uđemo u njegove cipele, u njegovu kožu, u njegovu glavu i da mislimo, vidimo, čujemo, osetimo sve ono što on misli, vidi, čuje, oseća.

Svoju mapu sveta treba da zaboravimo, a da prihvatimo sagovornikovu. Ulazak u ovu poziciju nam omogućava da zaista razumemo onu drugu stranu, a to može da dovede do ogromnog poboljšanja kvaliteta odnosa sa tom drugom osobom.

Treća perceptivna pozicija – “meta pozicija” ili “pozicija neutralnog posmatrača”

U ovoj poziciji se nalazi neko ko uopšte nije uključen niti zainteresovan za određeni konkretni događaj. On se slučajno našao tu i prisustvuje događaju kao slučajni prolaznik, svedok, ptičica koja sve posmatra sa grane. On je tu, sve vidi, svečuje, doživi, ali to ga se ne tiče, nije zainteresovan za taj događaj. Taj događaj u njemu ne budi emocije, nije mu važan.

Iz ove pozicije dobijamo odličan opis situacije, nema nikakvih interpretacija ni emocija, samo čist, jasan i neutralan opis – šta je bilo, kada je bilo, gde je bilo, ko je šta rekao i uradio, i to je to. Iz ove pozicije možemo da dobijemo vrlo važne uvide i nove ideje o tome šta i kako dalje, a koji nam iz prve dve pozicije izmiču zbog uplitanja osećanja.

Važno

Mi spontano koristimo sve ove tri pozicije. Međutim, može se desiti da se zaglavimo u jednoj od ovih pozicija i da nam ostale dve budu nedostupne.

Ako se zaglavimo u “ja” poziciji, ne mrdamo iz nje, postoji rizik da postanemo egocentrični.

Ako se zaglavimo u “on/ona/oni” poziciji, može se desiti da dozvolimo drugima da da se previše upliću i određuju naš život, tj. da više imamo u vidu druge nego sebe, da prednost dajemo drugima a ne sebi.

Ako se zaglavimo u “meta” poziciji, može se desiti da posmatramo život koji prolazi pored nas, umesto da učesvujemo u njemu, da ga živimo. Tada postajemo posmatrač, a ne učesnik sopstvenog života, a to nije nimalo dobro.

Treba da vežbamo da se krećemo kroz sve tri pozicije.

Kada imamo konfliktnu situaciju koja nas muči, koju još nismo razrešili treba da se prošetamo kroz ove pozicije. Sagledamo je iz sopstvenog ugla, pa iz ugla druge strane, zatim iz ugla neutralnog posmatrača i, ovo je veoma važno, ponovo se vratimo u poziciju “ja” i tada odlučimo šta ćemo dalje, šta je za nas najkorisnije da uradimo. Tada nam se uvek javi neka nova ideja koje se pre toga i bez ove šetnje po perceptivnim pozicijama ne bismo setili.

I…

Ako se pitate zašto biste to uopšte radili i mučili se zbog tamo nekoga ko vas nervira, zagorčava vam život i nema ni trunku razumevanja za vas, ko vas je za srce ujeo i povredio kao niko drugi, ko ne zaslužuje ni mrvicu vase pažnje niti vremena, odgovor je sledeći: “Ne radite to zbog njega, zbog tog drugog, nego zbog sebe”. Da li je za vas bolje da budete ljuti ili da pustite ljutnju i nastavite dalje? Da li je za vas bolje da budete povređeni ili da to prevladate i ojačate? Da li je za vas bolje da se i dalje nervirate ili da počnete da gledate svoja posla, a da na tog drugog zaboravite? Šta je bolje za vas? Sve ovo i pišem zbog vas, ne zbog te druge strane. Važno je da vama bude bolje.

Probajte, izaberite neku konfliktnu situaciju i prođite sve tri pozicije, a zatim odlučite šta ćete dalje. Kada to završite, pišite kako je bilo, šta vam je bilo najkorisnije, sve što mislite da je važno da podelite sa nama. 

  

Foto: Pexels

Kako da rešavate konflikte u svoju korist?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Scroll to top
Facebook
Facebook
Instagram
Google+