Deca i vanredno stanje

Da li se sećate filma „Život je lep“ sa Robertom Beninjijem u glavnoj ulozi? Ko ga je gledao sigurno se seća, takav film se ne zaboravlja. Ko nije gledao, neka ga pogleda, zaista vredi. Film govori o jednoj porodici i njihovom životu tokom Drugog svetskog rata. Preciznije o jednom ocu i jednom sinu, petogodišnjem dečaku, koji su zarobljeni u nacističkom logoru. I u takvoj ekstremnoj situaciji otac dolazi na jednu, na prvi pogled vrlo čudnu i neizvodljivu ideju, a to je da svom sinu boravak u logoru predstavi kao avanturu, pustolovinu, kao igru. Kada je nešto mnogo, mnogo važno, čovek se potrudi i uspe. I ovaj otac je uspeo, a njegov sin je bio u logoru, a da u stvari nije imao pojma gde se nalazi i šta se oko njega dešava.

Zašto sam počela sa podsećanjem na ovaj film, pitaće se neki. Zato što baš ovaj film najbolje prenosi poruku koju želim da dobro zapamtite – kako će deca reagovati u ekstremnim, stresnim, ugrožavajućim situacijama u najvećoj meri zavisi od ponašanja njihovih roditelja. Da li će neka situacija ostaviti traume na dete, zavisi više od reakcije roditelja nego od karakteristika same situacije.

Pored ponašanja roditelja, važan je i uzrast deteta jer od uzrasta i zrelosti deteta zavisi šta mogu i šta ne mogu da shvate, a od načina na koji shvate situaciju zavisi i kako će reagovati. Sada ćemo videti kako deca različitih uzrasta reaguju u vanrednim situacijama.

Bebe

Ako je vaše dete ovog uzrasta, nisu mu potrebna nikakva objašnjenja, neće vas razumeti, a neće vas ništa ni pitati. Detetu je potrebno da vi budete smireni. Pridržavajte se postojeće dnevne rutine što više možete. Bebe ne vole kada im se narušava uspostavljeni ritam aktivnosti i trudite se da ga se pridržavate.

Iako saznajno ne shvataju o čemu se radi, na emotivnom planu će reagovati ako ste vi uznemireni ili uplašeni. Ako to osete, možete očekivati reakcije kao što su pojačana razdražljivost, plač, problemi sa uspavljivanjem i ishranom. Zato, vi treba da budete smireni, staloženi, stabilnog pozitivnog raspoloženja i vaša beba neće imati nikakvih negativnih posledica zbog situacije koja nam se dešava.

Deca od druge do šeste godine

Deci ovog uzrasta mašta tako brzo radi da im ovaj period možete predstaviti kako god hoćete. Uzročno-posledične veze među pojavama ne mogu baš da shvate, kakve veze ima pranje ruku sa tempereturom i kašljanjem, njima nije najjasnije, ali im je jasno da vi, njihovi roditelji sve znate, sve možete i da ono što vi kažete oni treba da urade. Samo je potrebno da vi znate šta želite od svoje dece. Vi ste njihovi superheroji. Nije dobro da superheroj bude van sebe, da leti kao muva bez glave, da ne zna kud udara. Ako se roditelj tako ponaša, dete će se jako uplašiti, ne zbog virusa i vanrednog stanja, već zbog toga što gubi oslonac koji ima u vama, gubi sigurnost. Ako ste vi uplašeni, i dete će biti uplašeno, ako ste vi nesigurni, i dete će biti nesigurno, a ako ste vi smireni, i dete će biti smireno. Vi birate kakvi ćete da budete.

Promene do kojih dolazi u detetovoj svakodnevici možete da mu predstavite kako god hoćete, kao neplanirani godišnji odmor, kao novu kućnu avanturu, kao samo vaše vreme za igru… Biće dobro šta god da izaberete, samo da je detetu zanimljivo. Ako je dete pohađalo vrtić, a sada više ne, to neće biti traumatično za njega. Verujem da dete voli svoje drugare i vaspitačice, ali sam sigurna da više voli vas i da više voli da bude sa vama nego sa bilo kim drugim. I šta može da mu se ne sviđa u tome što će više biti sa vama? Naravno, pod uslovom da ste smireni i dobro raspoloženi.

Kada dođe vreme da se život vrati na staro, objasnite mu da je vaša kućna avantura završena, da je godišnjem odmoru došao kraj, da ćete na leto nastaviti tamo gde ste sada stali i dete će to prihvatiti. Više od svega detetu je važno da ste vi zadovoljni i posebno da ste zadovoljni njime. Sve ostalo mu je manje bitno.

Ono što je važno da znate je da deca ovog uzrasta sve što se dešava dovode u vezu sa sobom, misle da su oni uzrok svih stvari i događaja. Ako vi sada iznenada promenite raspoloženje, postanete uplašeni, ljuti, gnevni, dete će misliti da je to zbog toga što je ono nešto loše uradilo, nešto je pogrešilo. Vi znate da to nije tako, ali dete ne zna i teško ćete mu to objasniti. Zato se potrudite da budete lepo raspoloženi, smireni, da svom detetu ulivate osećanje sigurnosti. Ako se tako ponašate, vašem detetu će biti sasvim svejedno da li je vanredno stanje ili ne, da li virus hara ili se smiruje. Kada ste vi dobro, ceo njegov svet je dobro.

Deca od 1. do 4. razreda osnovne škole

Možda su deca pomislila da je ovo neplanirani raspust, ali pogrešili su. U školu neće ići, ali treba da uče. I vi treba da im pomognete da organizuju svoje vreme – kada će učiti, kada će se igrati. Oni sami to ne mogu. Obratite pažnju na gradivo koje prelaze i pomozite im. Učiteljice će, po povratku u školu, popunjavati rupe u znanju, ali neće moći sve same tako da je dobro da dok su kod kuće, više vremena provedete u učenju sa decom.

Što su stariji verovatno će im više nedostajati vršnjaci. Postoje telefoni, pa bar neki minimum komunikacije mogu da održe.

Ono što im je najvažnije je kako se vi osećate. Znam da ponavljam po ko zna koji put, ali ako ste vi smireni i dobro raspoloženi, i vaše dete će biti smireno i dobro raspoloženo. Ako ste vi unezvereni i van sebe od straha, ne očekujte da dete bude ravnodušno i staloženo. Pored učenja deca će imati vremena i za igru, za različite aktivnosti za koje do pre nekoliko dana nisu imali vremena. Igrajte se sa njima društvenih igara, čitajte, crtajte, pravite pozorišne predstave, šijte odeću za lutke, pravite kolače… Radite sa detetom ono što ono voli i iskoristite ovo vreme koje sada imate.

Deca od 5. do 8. razreda osnovne škole

Deci ovog uzrasta je jasno zašto ne idu u školu, šta treba i šta ne treba da rade kako bi se zaštitili. I pored toga što saznajno shvataju situaciju, oni su i dalje deca i reagovaće na vašu promenu raspoloženja. Zato se trudite da budete smireni i da im pomognete da se što bolje organizuju.

Iako ne pohađaju nastavu, treba da nastave da uče. Neka prate časove na televiziji, rade domaće zadatke, zadatke iz zbirki i sa radnih listova koji se odnose na obrađivane lekcije. Nastavnici će po povratku u školu dati maksimum da isprave nedostatke, ali neće moći sve sami. Sada je u učenju presudna aktivnost samog deteta. Pomozite im da organizuju svoje vreme, da odrede vreme za učenje i vreme za ostale aktivnosti, i naravno pratite ih.

Deci ovog uzrasta će više nego ostalima nedostajati vršnjaci. Sada tek vidimo koliko su mobilni telefoni i društvene mreže korisni, šta bismo da njih nema. Dobro je da održavaju kontakt sa vršnjacima, a vi i dalje proveravajte šta rade i sa kim kontaktiraju kada su na društveni mrežama.

Deca ovog uzrasta mogu dosta da vam pomognu oko svakodnevnih kućnih obaveza. Uposlite ih, sada bar imaju vremena. Odredite ono što je primereno njihovom uzrastu i neka to obavljaju. Nemaju više izgovor da moraju u školu, na trening… Njima će tako vreme brže proći, a i vi ćete imati koristi. Verovatno neće biti oduševljeni, ko još voli da ima dodatne obaveze, ali nema veze. Njihovo je da negoduju, a vaše da istrajete.

Pričajte sa svojom decom. Ako ste nešto propustili pokušajte sada da nadoknadite, provodite vreme sa njima. I za njih i za vas ovaj period može da bude jako koristan. Ako ništa drugo, naučiće neke važne životne lekcije: ništa nije zagarantovano, sve može da se promeni, sposobni su da se prilagode, da se snađu, da iz teške situacije izađu kao pobednici. Sada je pravo vreme za učenje tih lekcija.

Za kraj

Da zaključim – da li je vanredno stanje ili nije, deci nije mnogo bitno, bitnije im je kako ste vi, kako se vi osećate, kako se ponašate, a posebno kako se ponašate prema njima. Zaista ne očekujem da će ova situacija negativno da se odrazi na decu. Pojedinačnih slučajeva u kojima su deca uplašena će sigurno biti, a vi se potrudite da to ne bude vaš slučaj. Izbor je na vama. Stanje u državi deci nije važno, mnogo im je važnije kakvo je stanje u njihovoj porodici. To uvek treba da imate na umu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] Autor: Katarina Pavićević/Moja radionica sreće […]

Katarina Pavićević

Unesite sigurnost, lakoću i vedrinu u svoj život. Poboljšajte svoje roditeljstvo, međuljudske odnose i budite zadovoljni sobom. Možete to. 

Najnoviji članci

Pet jezika ljubavi 

Pet jezika ljubavi, Geri D. Čepmen, Kosmos izdavaštvo, Beograd, 2017 Kako znate da vas neko voli? Po čemu to prepoznaje? Šta taj neko treba da

Porodične sablasti 

Porodične sablasti, Bruno Klavije, Fedon, Beograd, 2021 Oduvek sam osećala da ne počinje sve sa mnom. Ni u mom životu nije sve počelo sa mnom,

Moj newsletter

Jednom sedmično pišem vam priče koje će vam dati snagu da krenete ka uspehu, pobedi, ka novim, srećnijim, snažnijim i ispunjenijim vama. Možete to.   

1
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x